Plassering av downlights og andre gode råd
Mange velger downlights når de skal oppgradere eller innrede boligen.
Før du fyller taket ditt med downlights, er EL-PROFFENS råd å tenke gjennom hvilke deler av boligen du vil fremheve. Riktig plassering er viktig for en pen og effektiv belysning. Med for mange downlights risikerer du et flatt og lite flatterende lys, og feil plassering kan virke blendene, rotete eller gi for dårlig belysning.
EL-PROFFENS tips om plassering:
Hvor trenger du lys?
Tenk over hvor du har behov for lys gjennom hele døgnet. Store vinduer som slipper inn mye dagslys hjelper lite når sola har gått ned. Noen ganger trenger ulike deler av rommet mer eller mindre belysning. Kanskje du har en arbeidsplass eller lesekrok i stua som trenger mye lys, og en TV-krok med en mer avslappet atmosfære? Ofte får du best resultat med en kombinasjon av downlights, bordlamper, vegg- og stålamper.
På kjøkkenet trenger du lys over kjøkkenbenken. Monter gjerne ledstriper eller downlights rett over benkeplaten, så får du godt arbeidslys uten irriterende skygger.
Vi anbefaler ofte å montere en dimmer, så kan du tilpasse lysstyrken etter behov. Dersom du har, eller installerer, et smarthus-system så kan du også sette ulike forhåndsinnstillinger. Da er det enkelt å få ulike deler av rommet riktig belyst i forhold til hva kvelden dreier seg om, enten det er spillkveld, romantisk middag eller familieselskap.
Rett downlights mot flatene
Det ser penest ut med lys som er plassert nærme veggen. Fordi veggen reflekterer lyset får du et mykere og mer behagelig lys enn om lampene skinner rett ned i gulvet. Du kan også tilte lysene mot hyller, bilder og andre matte flater for å få den samme effekten.
Mange downlights har i dag mulighet til å monteres i taket uten at du må ha en kasse rundt dem inne i himlingen. Det gjør det lettere å plassere dem som du ønsker.
Belysning og møblering
Tenk gjennom hvordan rommet skal møbleres før du planlegger hvor du skal plassere downlights. Lysene bør for eksempel ikke monteres tett inntil høye reoler og skap.
Lys rett over TV-en vil gi gjenskinn i skjermen, og rett over sofaen eller senga kan det blende og forstyrre.
Dropp symmetri
Downlights trenger ikke plasseres symmetrisk for å se fint ut. Tenk heller over hvilke deler av rommet du vil fremheve. Det er punkter du gjerne vil ha godt lys på for å se bedre, og så er det punkter som med litt lys kan få rommet til å se større ut. Mange kombinerer downlights, takspotter og ledstriper for å få den effekten de ønsker.
Blåskjær med LED downlights?
LED downlights er mindre brannfarlig enn halogen, og bruker mindre strøm. Når du velger fargetemperatur på 2700 Kelvin slipper du blåskjæret som noen tidligere opplevde fra LED downlights. Downlights med “DimToWarm” er også fine å bruke. De blir varmere i lyset når du dimmer dem ned.